maanantai 14. lokakuuta 2013

Pohjoismaiset ravitsemussuositukset, rasvamaksa ja paljon muuta

Viikonloppu kului koulutusten merkeissä. Lauantaina Pertti Mustajoki luennoi aiheesta Laihdutuksen anatomia. Valmentajia oli paikalla viitisenkymmentä. Pertti kävi läpi mm. pohjoismaisiin
 ravitsemussuosituksiin tehtyjä tarkennuksia, laihdutustrendiä 5:2, laihdutukseen liittyviä myyttejä,  keski- ja alavartalolihavuutta, verensokeria ja diabetesta sekä kokonaisenergiankulutusta. Monet käsitteet ja käsitykset saivat selkeän selityksen.
Pertti pitää keskustelutyylisestä luennoinnista ja kuunteli tarkasti valmentajien esittämiä kysymyksiä.

Laihdutustrendeistä Pertti varoittelee. Niitä tulee ja menee, ne ovat muotijuttuja. Uusimmat metodit ovat usein radikaaleja ja niitä on tutkittu vähän. Lähes kaikilla dieeteillä laihdutaan aluksi. Ainoastaan kunnollisesti toteutetulla tutkimuksella on mahdollista selvittää, paljonko ihmiset keskimäärin laihtuvat, kuinka hyvin dieetti soveltuu eri ihmisille ja kuinka moni voi sillä saavuttaa pysyviä tuloksia.

Kertyykö ylimääräiset rasvavarastot keski- tai alavartaloon? Se minne ne kertyvät liittyy geeneihin - vaihdevuosien jälkeen tähän vaikuttavat myös hormoonit. Keskivartalolihavuus on kuitenkin terveydelle haitallisempaa. Rasvamaksan yleisin syy on vyötärölihavuus. Laihdutusleikkauksia edeltävä niukkaeneginen dieetti (ENED, eli esim. Cambridge taso 1) on usein välttämätön, jotta maksa pienenee ja leikkaus voidaan tehdä. Maksan rasvoittuminen on vahvassa yhteydessä tyypin 2 diabeteksen ilmentymiseen.
Liikunnalla näyttää olevan vaikutusta etenkin vyötärön ympärykseen vaikka liikunnan laihduttava teho on kaiken kaikkiaan melko vähäinen.

Paljon keskustelua ja kysymyksiä herätti ykkös- että kakkostyypin diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta ja näiden sairauksien syntymekanismit ja syyt sekä niiden huomioiminen laihdutuksen yhteydessä.

Energiantarve ja energiankuluksemme on muuttunut.
Arkiliikunta ja liikkuminen yleensäkin on vähentynyt.
Ruokaa on alati tarjolla ja näkyvillä. Perttiä kiehtoo tutkimukset joissa ihmisten syömistä seurataan. Tutkitusti esimerkiksi suurista astioista otetaan enemmän, suurilla kauhoilla otetaan enemmän ja ruuan oleminen käden ulottuvilla lisää syömistä.



Sunnuntain kurssipäivä oli uusille vastavalmistuneille valmentajille suunnattu "Hyvä alku Cambridgellä".
Myyntiä, valmennusta ja tuotetietoutta kartutettiin iloisen joukon voimin. Uusilla valmentajilla oli nyt tilaisuus kysyä kaikkia toimintaansa liittyvää. Kysymyksiä sateli ja rutinoituneet kouluttajamme Annika ja Jenni vastailivat.
Kuva: Koulutusviikonloppuna paistoi aurinko siniseltä taivaalta. Hyviä kysymyksiä, kommentteja ja ideoita tuli jälleen kerran esiin :) Eilen puhui Pertti laihdutuksen fysiologiasta ja tänään käytiin läpi Cambridge valmentajan muita perustaitoja.
Kurssilaiset toimistomme edessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti